Italiensk vin

Italiensk vin er kendt for sine mange druesorter og brede variation af vine
Vin Italien

Toscansk vin

Toscana er et af Italiens mest betydningsfulde vinområder. Her bliver nogle af de mest fantastiske vine produceret.

Bastflasken er blevet berømt i hele verden, og i dag bliver der produceret italiensk kvalitetsvin i verdensklasse i Toscana.
De såkaldte “super-toscanere” må betegnes som absolut kvalitetsvine i særklasse. De bliver dog ikke solgt på bastflasker, men på bordeaux- eller bourgognelignende flasker. De vine må ikke hedde Chianti, og bliver i stedet kaldt “super-toscanere”. De er ikke DOC, men i stedet klassificeret som IGT.

Flere af Local Livings landsteder producerer også deres egen vin, som smager ganske fortrinligt. Vinene er meget typisk italienske, men det er også i Toscana, at nogle af de mest spændende eksperimenter med nye vine foregår.

Der er fire vindistrikter i Toscana, vi må fremhæve som særdeles gode

  • Chianti Classico (læs mere om dette vindistrikt længere nede i teksten).
  • Området omkring byen Scansano (vinen Morellino di Scansano)
  • Området omkring byen Montepulciano (fornemmeste vin er Vino Nobile di Montepulciano)
  • Området omkring byen Montalcino (fornemmeste vin er Brunello di Montalcino)

 

vinoplevelse i Italien

Spændende områder omkring Livorno

Tættere ved havet – omkring Livorno – er også spændende områder, hvor mange af vingårdene dyrker økologiske rødvine.
Er I i dette område, skal I aflægge besøg her:

Bulichella ved Suvereto. Spændende økologisk vingård med egen gårdbutik og vinsmagning. Tal med Alessandro og hans far.

Chiappini ved Castagneto –  økologisk vingård med egen gårdbutik og vinsmagning med udsigt til vinmarkerne. Familie- drevet med masser af passion og energi. Fyld bilen godt op her!

Den oprindelige formel for at lave Chianti vin var så succesfuld, at den hurtigt blev kopieret af andre vinproducenter udenfor Chianti, og derfor etablerede man i 1924 Italiens første vinproducentforening Consorzio Vino Chianti Classico.  Producentforeningen, der repræsenterer næsten 96% af DOCG-produktionen, kontrollerer hele produktionskæden fra drueavl til vinflaske.  Overvågningen sker via et sporingssystem, hvis data indgår i en offentlig database.

Chianti Classico-områdets hovedstæder er Siena og Firenze og deles mellem provinserne i de to kommuner. Zonen udgør 71.800 hektar (177.500 hektar) og omfatter hele territorier i kommunerne Castellina in Chianti, Gaiole i Chianti, Greve in Chianti og Radda in Chianti samt dele af Barberino Val d’Elsa, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, San Casciano Val di Pesa og Tavarnelle Val di Pesa.

 

autenisk vinoplevelse i Italien

Chianti vin, som ikke betegnes som Chianti Classico, er fordelt på  syv subzoner med hver har sit kendetegn

  • Chianti Colli Fiorentini DOCG – drikbar hverdagsvin, der drikkes primært af unge mennesker og er fra bakkerne omkring Firenze
  • Chianti Colli Senesi DOCG – ofte lavet på Brunello- og Vino Nobile di Montepulciano-druer fra bakkerne omkring Siena
  • Chianti Aretini DOCG – afbalanceret vin med delikat bæraroma fra området omkring Arezzo
  • Chianti Colline Pisane DOCG – let, blød, frisk vin fra bakkerne i nærheden af Pisa
  • Chianti Montalbano DOCG – frugtagtig, tør vin med en intens aroma af søde violer fra området omkring Carmignano
  • Chianti Montespertoli DOCG – bløde, frugtagtige, friske vine fra regionen sydvest for Firenze
  • Chianti Rúfina DOCG – elegante vine, der ældes godt, fra området øst for Firenze
Italiensk vin

Vin i Umbrien

Klimatisk er Umbrien meget velegnet til vinavl med milde vintre og varme somre, hvor tempererede vinde ofte blæser, så druerne bliver afkølet i den ellers meget varme sol. Jordbunden er præget af ler, grus og sand, og overalt er der kalk i undergrunden.

Umbrien har to DOCG områder; Torgiano Rosso Riserva og Sagrantino di Montefalco, og yderligere 11 DOC-klassificerede områder. Indenfor rødvins-produktionen anvender man primært Sangiovese, Sagrantino, Cabernet Sauvignon og Merlot, mens hvidvins-produktionen anvender mange og vidt forskellige druetyper som Chardonnay, Grechetto, Malvasi og Trebbiano. Historisk er det Orvieto, som vinmæssigt tegner Umbrien.
I gamle dage var det en sød, gylden italiensk hvidvin. Den kan man stadig smage – den hedder Abboccato.

På rødvinssiden har Umbrien gennem mange år stået i skyggen af den succesrige nabo, Toscana. Men bl.a. de to DOCG’ere Montefalco Sagrantino og Torgiano Riserva er nu med til atter at føre områdets fremragende vin frem i offentlighedens søgelys, hvor de har indtaget en position blandt nogle af Italiens mest potente rødvine.

Fremtidens umbriske vine kommer fra området lige syd for Trasimenersøen ved byerne Perugia, Assisi og Torgiano. Sidstnævnte har givet navn til nogle fremragende rødvine. I den store dal syd for Torgiano er et nyt kvalitetsvindistrikt ved at forme sig – Sagrantino di Montefalco.

 

Prøv autenisk vinoplevelse i Italien

Montefalco på det italienske vinkort

Umbrien har gennemgået en vinrevolution siden Giorgio Lungarotti i 1960’erne præsenterede rødvinen Rubesco Riserva Monticchio og dermed placerede Montefalco på vinkortet. Udviklingen er fortsat støt stigende og har de sidste 30 år udviklet sig til et hjemsted for et væld af spændende kvalitetsvine i mange forskellige stilarter. Foruden to DOCG og 11 DOC-vine, er der en lang række spændende italienske IGT-vine at nyde.

Hvis vi skal pege på nogle gode vine fra Umbrien, I skal smage, medens I er på ferie i Umbrien, så er det Sagrantino di Montefalco fra vinhuset Antonelli og deres dejlige fyldige hvidvin Trebbiano Spoletino.

Hvis I  kører længere sydpå ned mod Rom, så drej af motorvejen ved Orte og kør 5-7 minutter, indtil I ankommer til Castello delle Regine, som ligger på grænsen mellem Umbrien og Lazio. Køb deres bedste vin Selezione del Fondatore, og du vil forstå, hvorfor Umbrien betegnes som en skattekiste, når det gælder italiensk vin.

Læs mere om de mange vingårde, som Local Living samarbejder med, og hvor du kan opleve at være ”vinbonde” for nogle dage.

Skriv også gerne til os med dine ønsker på info@localliving.dk

Læs om de fire vin-klassifikationer på vores blog