Rejser til Alba

Omkring 30 km syd for Asti og 50 km fra Torino, ligger nabobyen Alba, som er en lille by, hvor der bor ca. 30.000 indbyggere.

Alba betyder ”solopgang” på italiensk og navnet er sidenhen blevet brugt i mange lande som både for- og efternavn. Men oprindelsen kan vi takke Italien for.

Byen har i næsten 1000 år været omtalt som Astis rival, og der blev også kæmpet en kamp for ca. 900 år siden mellem de to byer. En kamp som Asti vandt, og de fejrer stadig sejren hvert år.

Alba er en meget gammel by, som kan dateres helt tilbage fra før den romerske civilisation. Byen bliver desuden betragtet som hovedstad for UNESCOs kuperede bjergområde ved Langhe.

Byen er desuden berømt for produktion af vin og hvid trøffel, og så skal vi ikke glemme at det også er hjembyen for Ferrero-chokoladen.

Selvom det er en gammel by, så er den meget moderne i forhold til andre byer i området. Og man fornemmer, at det ligger tæt på Ligurien når man er i området. Ligurien er en yngre region end Piemonte og de første rigtige byer i den region kom omkring år 600.

Alba blev officielt anerkendt som en by af den romerske general Gnaeus Pompeius Strabo omkring år 89 f.Kr.

Det er i øvrigt her i byen at den romerske soldat og politiker Pertinax blev født.

Seværdigheder og oplevelser i Alba

Når du er i Alba er der nok at se, selvom det er en mindre by.

Som i de fleste italienske byer har Alba også sin egen domkirke (Duomo), der hedder Duomo di San Lorenze. Domkirken er fra det 12. århundrede. Det er en romerskkatolsk katedral, som er bygget i romersk stil. Mange mener, at den er bygget på toppen af et gammelt romersk tempel.

Alba var tidligere kendt som ”byen med de tusinde tårne”. For i det 14. og 15. århundrede blev der bygget mange tårne i Alba og flere af dem står stadig. De mange høje tårne blev bygget som et værn og som udkigspost, så man kunne holde øje med mulige fjender udefra og er et effektivt middel mod at få tidligt øje på uønskede gæster.

Så hvis du er til middelalderlige arkitektoniske bygninger, er Alba et oplagt sted. Bl.a. farverige Palazzo Comunale som er pyntet med flag og viser den rigdom, som Alba har er værd at lægge vejen forbi.

Der er flere gågader i Alba med små hyggelige butikker, og ikke mindst restauranter at besøge.

Er du mere til barokstil kan Alba også anbefales. Du kan se små barokbygninger og bl.a. den lille barokkirke Santa Maria Maddalena, som ligger helt inde i centrum af Alba lige overfor parken og torvet Cortile della Maddalena.