Ferie i Toscana

Ferie i Toscana er meget populært. Det er en turistregion og et område med utallige kulturskatte i det centrale Italien. Regionen strækker sig fra Appenninerne til det Tyrrhenske Hav.

Geografien

Landskabet, kunstneriske arv og enestående byer gør ferie i Toscana til en enestående og meget efterspurgt destination for ferien, hvis man ønsker at gå i dybden med historien.

I denne region kan du opleve naturen på nært hold med dets mange facetter, der starter fra kysten, der veksler mellem lange sandstrande, en vandkant med klipper og stejle forbjerge. Øerne i det toscanske øhav er omgivet af Middelhavet, og de er besøg værd pga. strandene, det rolige tempo og de smukke udsigter. Den mest kendte ø i Toscana er Elba.

Du kan også beundre scenerier af uspoleret natur i Apuan Alperne og i mange beskyttede naturparker, såsom Orbetello-lagunen, som er hjemsted for mange trækfugle.

Provinserne i regionen er: Firenze (regional hovedstad), Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato og Siena.

Unescos verdensarvsliste

Toscana er rigt repræsenteret for UNESCO’s verdensarvsliste – alene i Firenze er der Signoria dei Medici, Duomo (domkirken), Giottos Klokketårn, Santa Maria Novella, Palazzo Vecchio og Uffizi-galleriet med alle dets unikke mesterværker.

Flere områder på UNESCO’s verdensarvsliste:

  • Bykernen i Siena – med Piazza del Campo
  • Piazza dei Miracoli i Pisa med bl.a. Det Skæve Tårn.
  • Pienza er døbt den “ideelle renæssance by” og er grundlagt af pave Pius II.
  • San Gimignano, der er en middelalderby kendetegnet ved sine tårne
  • Orcia dalen, som udmærker sig ved at være et landskab, der har inspireret mange renæssancekunstnere.

Hvad skal vi smage?

Det toscansk køkken udmærker sig ved at være rustikt og tilberedt af lokale råvarer. Helt friske råvarer og gerne indkøbt på det lokale marked eller direkte hos landmanden. Det rustikke kommer til udtryk, når man ser på basisingredienserne: brød, (selv daggammelt), spelt, bælgfrugter og grøntsager.

De helt typiske appetitvækkere er crostini (ristet brød) med kyllinglever, panzanella og salami, – prøv endelig finocchiona, som er salami krydret med fennikel.

Den typiske “primo” er suppe, f.eks. den berømte ribollita (en grønsagssuppe med brød – skal prøves!) eller bønnesuppe, spelt suppe, pici (en pastatype fra Siena-området), eller pappardelle med kanin.

En berømt fiskesuppe er cacciucco – og også tørfiskeragout i Livorno er meget populært.

Blandt kødretter skal man bestemt kaste sig ud i bistecca fiorentina (grillet T-bone steak), men ellers er perlehøns og det lokale svinekød blandt de mest spiste retter i Toscana.

De typiske desserter er castagnaccio (kastanje kage), buccellato (anis kage) og cantucci (små mandelkager).

Vinproduktionen her er fremragende, og det fylder meget både i landskabet og i hovederne på den lokale befolkning. Mange laver endda vin til eget forbrug, mens vinproduktionen findes i alle målestokke her. Mange vil påstå, at der her produceres de fineste vine i Italien; fra Chianti til Vino Nobile Montepulciano, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano og mange flere. Vin Santo er en sød og likør-lignende vin, som drikkes sammen med cantucci (mandel-småkager) – det perfekte punktum for et toscansk måltid

Kurbade i Toscana

Endelig er Toscana hjemsted for mange kurbade: Montecatini, Saturnia, Montepulciano, Monsummano og Bagno Vignoni, som byder på afslappende ferie takket være deres termiske bade og meget fine faciliteter. Mange tager hertil hvert år, for at få behandlinger.

 

Nyt møder gammelt

De hyggelige indkøbsgader i de større byer er fulde af elegante butikker, med det sidste nye inden for både italiensk og international mode og design. Går man ned i de små sidegader, kan man finde de mest fantastiske markeder, hvor man kan få testet sit “handler-gen.”

Ferie i Firenze
Se filmen

Historisk vingesus

Men de mest typiske scenerier i regionen er dem, der ”fusionerer” den smukke natur med den tusindårige historie. I Vetulonia, Vulci og Pitigliano kan du se rester af den etruskiske civilisation, mens Roselle og Cosa vækker minder fra romertiden.

Landsbyer fra middelalderen, historiske byer, slotte og forsvarssystemer, landkirker (de såkaldte pievi) og smukke klostre er spredt med rund hånd, og det er især tydeligt at se i Crete Senesi, Orcia dalen, Garfagnana, Chianti og Maremma.

Søg din næste feriebolig i Toscana her