Nationalparker i Italien

Parco Nazionale dei Monti Sibillini i Umbrien

Blandt nationalparker i Italien findes Monte Sibillini – Sibyllens bjerg, der er et massiv bjerg, som rejser sig i hjertet af Italien, hvor mange floder har deres udspring. Her er mere end ti bjergtoppe på over 2.000 m, hvoraf det højeste er Monte Vettore på 2.476 m. Der findes selvfølgelig også et Monte Sibilla (2.175m ) som er omgærdet af mystik.

Massivet er barskere på den østlige side med smalle dale, som vender mod nord, mens den vestlige side er karakteriseret af højtliggende dalsænkninger og de berømte plateauer ved Castelluccio. I  højden ligger søen Lago di Pilato med sit klare vand. Nøgne og bløde profiler afløser hinanden. Hist og her støder man på små klosterkirker og middelalderbyer, hvor tiden synes at være gået i stå.

Den relativt unge park blev indviet i 1993 og har et areal på 70.000 ha. Området har gode ruter til vandring og kørsel med mountainbike.

Afmærkede ruter
Monte Sibillini har mange afmærkede ruter – fx den store ringrute Grande Anello dei Sibillini på i alt 120 km. Ruten kan opdeles i 9 dagsetaper, eller man kan vælge en etape af ruten på fx 12 km, 14 km eller 18,3 km. Startpunkter i Umbrien er i byerne Preci, Forca di Ancarano m.fl.

 

Parco Nazionale Foreste Casentinesi i Toscany

Denne nationalpark på grænsen mellem regionerne Toscana og Emilia Romagna er karakteriseret ved enorme, tusindårige skove, smalle dalstrøg, græsningsarealer og en fantastisk blomsterpragt. De gamle skove er nogle af de mest velbevarede i Italien. Den østlige del af af regionen Emilia Romagna har en mere barsk karakter med nøgne klippesider, smalle dalstrøg og tætte skove. Den toscanske side er blødere i konturen og gennemskæres af flere vandløb, som senere munder ud i Arno-floden.

Igennem historien har mennesket sat sit tydelige præg på området. Særligt i den toscanske del passerer man mange små historiske – og sparsomt beboede – samfund, hundredårige stier, klostre og helligdomme, der ligger spredt ud over bjergtoppene. Parken, som er på 36.400 ha, har ca. 600 km vandreruter.

Højdepunkter
Et af parkens højdepunkter er Acquacheta-vandfaldet. Fra S. Benedetto in Alpe (Emilia Romagna) har I en vandring på 4,5 km gennem elleskov til Acquachetas spektakulære flod på 70 m og plateauet Piana dei Romiti ovenfor. Tur-retur tager vandreturen 4 – 5 timer.

Et andet højdepunkt er klosterkomplekset i Camaldoli. Det er parkens mest kendte sted med klosterkompleks, som blev grundlagt ca. år 1.000. I klostrene og kirken kan I se smukke Vasari-fresker og interessante genstande fra munkenes tidligere apotekergerning. En kort rute – Alberi e bosco – på 1,8 km går i ring rundt i området og giver en kort introduktion til området. Turen varer ca. 1 – 2 timer.

Læs om flere nationalparker i Italien her.

Er du også interesseret i botaniske haver, så kig her.