Rejser til Torino

Torino er hovedstaden i den italienske region Piemonte, og er en af de største italienske industribyer, især indenfor bilindustrien.

Her i Italiens 4. største by kan du opleve en stor del historie, da det var Italiens første hovedstad efter landet blev forenet i et kongedømme i 1861.

Bilfabrikanterne Fiat og Alfa Romeo har hovedsæde her, og du kan også finde et væld af chokoladeproducenter i byen. Det er her i Torino, hvor den faste chokolade, som vi kender det i dag, blev opfundet i 1700-tallet. Før opfindelsen i 1700-tallet var chokolade kun noget man nød, som en flydende drik. I Torino finder du i dag bl.a. chokolademærkerne Gianduiotto og Caffarel. Derudover kan du også finde kendte mærker som Lavazza (kaffe) og Martini & Rossi (Vermouth) i byen.

Og så må du ikke glemme, at Torino er hjemby for 2 italienske fodboldklubber, nemlig Torino FC og Juventus. Sidstnævnte er måske mest kendt i øjeblikket, fordi de har vundet det italienske mesterskab hvert år siden 2012, men også fordi verdensstjernen Cristiano Ronaldo har indtil for nylig spillet i Juventus, men er nu skiftet til Manchester United. 

Hvis du er religiøs, vil du måske også finde det spændende at opleve Jesu ligklæde i domkirken i Torino, som er et 4 meter langt og 1 meter bredt linnedklæde. Det opbevares i Johannesdøber Domkirken i Torino, som du finder lige ved siden af kongeslottet på Piazza Castello i centrum af byen. Det er dog værd at nævne, at det opbevares i en sikret boks og ikke altid er tilgængelig for offentligheden. Det vises frem ved særlige lejligheder, så tjek gerne om det er muligt før du bevæger dig mod domkirken.
Nogle kristne mener, at Den hellige gral befinder sig i Torino, men det kan måske være en myte, for ingen ved hvor i byen det evt. befinder sig.

Det skal du opleve i Torino

Der er mange muligheder for at få oplevelser i Torino, så vi har kun udvalgt et par stykker som vi synes du skal kigge nærmere på, næste gang turen går til Torino.

Tag f.eks. en tur op til toppen af byens vartegn Mole Antonielliana, hvor der også er biografmuseum. Mole Antonelliana var oprindeligt en synagoge og står stolt hævet over resten af byen med sine 168 meter. Derfor er det også et velkendt vartegn for byen, fordi du kan se bygningen overalt fra byen, som ligger tæt på floden Po. Så det er let at finde vej til Mole Antonelliana.

Ellers anbefaler vi at du besøger det egyptiske museum, hvor du kan se sfinkser, mumier og gamle papyrusser. Det egyptiske museum kan du finde når du går fra Mole Antonelliana i retning mod den store plads Piazza San Carlo.

Et besøg på pladsen ved kongeslottet, Piazza Castello, er også et must, når du gerne vil vide mere om Torinos historie og ikke mindst fornemme atmosfæren som er i dette område.

Hvis du elsker udsigter, og ikke er bange for en kort gåtur hvor det går opad, kan vi helt klart anbefale at du skal gå en tur op til Monte dei Cappucini. En bedre udsigt udover byen finder du ikke, end lige her. Her får du, udover udsigten, også et indblik i den sene renæssance-stil ved kirken, som ligger her på bakketoppen. Udsigten er bland andet udover floden Po, byen, Mole Antoniellana og med Alperne i baggrunden bliver oplevelsen fuldendt, og den lidt hårde tur opad har været det hele værd.

Er du fodboldelsker skal du ikke snyde dig selv for den fantastiske stemning, som det er at opleve en Juventus-hjemmekamp. Så husk at tjekke hjemmekampene, når du har bestilt din ferie – for det er en oplevelse udover det sædvanlige.

For få år siden byggede Juventus et nyt og mindre stadion (ja, det lyder mærkeligt at nedskalere), men det gjorde de fordi de ønskede en bedre stemning. Også er det bedre at have et fyldt stadion med 40.000 tilskuere, end et stadion med plads til 69.000 tilskuere, hvor kun 60-70 % er fyldt. Stemningen bliver bare anderledes og mere gribende når pladserne er fyldt ud.

Seværdigheder

Torino er en lille storby med lidt under 1 million mennesker, og det afspejler sig også i gadebilledet. Det er ikke på samme niveau, som når du går rundt i Milano og Rom. Byen virker heller ikke trang eller overfyldt når vi udelukkende kigger på turister. Derfor vil der også være god plads til at gå stille og roligt rundt, når du skal ud at opleve byen og menneskerne der bor her. Udover de førnævnte oplevelser kan du også opleve det nationale bilmuseum, som indeholder næsten 200 biler, fra 80 forskellige mærker og 8 forskellige lande.

En gåtur igennem byens næsten 10 km lange arkader er en fornøjelse hvis du elsker shopping.
Her kan du gå overdækket, så uanset om det regner eller er meget varmt vil det være behageligt at gå rundt med tag over hovedet, men stadig være udenfor.

Lidt øst for byen ligger kirken Basilica di Superga, som ligger på bjerget af samme navn. Dette har igennem tiden været og er stadig gravsted for mange fra den italienske kongelige familie. Specielt medlemmer af den royale familie fra Savoyernes tid, hvor kongedømmet lå i området, ligger begravet her.

Basilica-kirken blev i 1949 ramt af et fly, hvor alle ombord desværre blev dræbt. Det var et af verdens bedste fodboldhold på daværende tidspunkt, Torino FC, der var i flyet. Det blev efter flystyrtet besluttet ikke at rekonstruere den del af muren, som blev ramt af respekt, og ikke mindst for at mindes de omkomne. Så i dag kan du stadig se denne del af kirken, der blev ødelagt.

Så hvis du er til historie, sport, biler, museer, kristendom… ja, faktisk hvis du har mange forskellige interesser, så har Torino meget at byde på, og i vores øjne helt sikkert et sted at besøge.